O kuracjach napotnych

O kuracjach napotnych

O kuracjach napotnychGorączka to znak, że nasz organizm toczy walkę z chorobotwórczymi mikrobami. Jeśli jednak jest ona bardzo wysoka, jeżeli utrzymuje się długo, organizm staje się osłabiony. W takiej sytuacji musimy ja obniżyć. Jednym ze sposobów na obniżenie gorączki jest pobudzenia gruczołów potowych do bardziej intensywnej pracy. Aby się porządnie wypocić możemy sięgnąć po owoce mikstury.

Czarny bez

Owoce bzu czarnego są bogate w witaminę A i C, zawierają sole mineralne, kwasy owocowe, garbniki, pektyny i glikozydy antocyjanowe. Odwar z owoców czarnego bzu działa nie tylko napotnie, ale także moczopędnie. Ale uwaga! Świeże owoce są trujące. Zawierają sambunigrynę. Ta toksyczna substancja ulega rozpadowi podczas gotowania lub suszenia. Stąd też sok z owoców czarnego bzu lub napar z owoców suszonych nie jest dla ludzkiego organizmu szkodliwy. Do przygotowania napotnego odwaru potrzebujemy jednej łyżki stołowej suszonych owoców. Należy je zalać szklanką zimnej wody, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Odwar najlepiej jest przygotować wieczorem.

Dzika róża

Jej owoce są przede wszystkim bardzo bogate w witaminę C. Zawierają także inne witaminy: A, E, B1 i B2. Są źródłem kwasu foliowego, pektyn, garbników, cukrów, flawonoidów i karotenoidów. Dzika róża działa zarówno napotnie, jak i przeciwzapalnie. Aby przygotować rozgrzewającą herbatkę, która pomoże nam porządnie się wypocić potrzebujemy łyżeczki suszonych owoców dzikiej róż. Owoce należy zalać szklanką gorącej wody – woda nie może wrzeć! Przykryć i odstawić na 10 minut. Kiedy owoce naciągną, a napar trochę przestygnie dodajemy do niego łyżeczkę miodu. Jeśli będzie to miód lipowy wzmocnimy działanie napotne naparu.

Malina

Zawiera nie tylko witaminę C, ale także E, B1, B2 i B6. Do tego jest źródłem potasu, wapnia, magnezu, kwasu salicylowego i askorbinowego. Zawarte w malinach składniki mają lekki działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Napar przygotowuje się z 2 łyżek owoców zalanych szklanką wrzącej wody. Zalane owoce przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.