Czym jest indeks glikemiczny produktów?

Indeks glikemiczny jest w dużym skrócie indeksem mówiącym o tym, jak duże może być stężenie glukozy we krwi po spożyciu określonej ilości danego produktu. Najczęściej podaje się wartość dla 50 gram, można jednak spotkać tabele w których podaje się wartość 100 gram spożytych produktów. Jest to indeks w dużej mierze uniwersalny, co oznacza że niezależnie od cech indywidualnych takich jak wzrost, waga czy wiek, poziom glukozy we krwi po spożyciu określonego produktu, wzrośnie w taki sam sposób u różnych osób. Wpływ na ten wynik mogą mieć oczywiście niektóre choroby.

Indeks glikemiczny jest w sporej części ustalana właśnie w sposób eksperymentalny, mianowicie określone produkty podaje się grupie ochotników, a następnie dokonuje się pomiaru ilości poziomu glukozy we krwi. Prosta, ale dosyć skuteczna metoda na bazie której tworzone są poszczególne tabele zawierające określone dane na temat poziomu indeksu glikemicznego. Takie informacje potrzebne są osobom, które ze względu na choroby, najczęściej cukrzyce, zmuszone są ściśle kontrolować poziom cukrów we krwi, w szczególności glukozy. Specjalne tabele lub oprogramowanie komputerowe, pozwalają na obliczenie całościowego indeksu dla całego spożywanego przez siebie posiłku. Należy pamiętać o tym, że są to przybliżone wartości teoretyczne, tak więc w przypadku niektórych potraw na pewno możliwe są pewnego rodzaju odstępstwa. U każdego człowieka przyswajalność węglowodanów może być inna, tak więc dieta także może być dobierana w nieco inny sposób. Możliwe jest także, korzystając z małych porcji posiłków czy napojów, określenie poziomu indeksu glikemicznego eksperymentalnie, należy być przy tym jednak maksymalnie ostrożnym.

Cukrzycy mogą znaleźć specjalne serwisy czy też książki kucharskie, w których prezentowane są posiłki zgodne z zasadami diety, oczywiście z podanym całościowym indeksem glikemicznym. Jest to spore ułatwienie ale należy stosować dokładnie takie same ilości składników, które podane są w danym przepisie. Wartość indeksu ma także znaczenie dla tych osób, które się odchudzają. Wzrost poziomu cukrów, a zwłaszcza glukozy we krwi powoduje uczycie nasycenia. Problem w tym, że duże ilości węglowodanów sprawiają, że poziom ten wzrasta znacząco ponad normę, po czym stosunkowo szybko spada wywołując przy tym uczucie głodu. Dlatego między innymi słodycze przyczyniają się w takim stopniu do otyłości. Dieta składająca się z posiłków o odpowiednio dobranej wartości indeksu glikemicznego pozwala uniknąć takich sytuacji. O wiele łatwiej jest wtedy uniknąć podjadania pomiędzy posiłkami, które jak widzimy nie zawsze jest powodowane słabą wolą, ale także nagłym spadkiem poziomu glukozy we krwi. Osoby odchudzające się mogą zastosować dietę podobną do tej, z której korzystają chorzy na cukrzyce. Jest to zbalansowana i zdrowia dieta, a kontrolowanie poziomu cukru we krwi na podstawie indeksu glikemicznego ułatwia przestrzeganie diety i utrzymywanie zadowalającej wagi.