O diecie Haylie Pomroy

O diecie Haylie Pomroy

O diecie Haylie PomroyW Stanach Zjednoczonych bardzo popularne stały się diety, które mają za zadanie wspierać nasz metabolizm. Dzięki nim mamy być zdrowsi i zyskać kilka kilogramów mniej. Z pewnością moda na te diety dotrze także do Polski. Czy są one godne zaufania?

Kim jest Haylie Pomroy?

To amerykańska specjalistka do spraw żywienia. Zajmuje się między innymi udzielaniem konsultacji dla lekarzy i ośrodków intensywnego odchudzania. Jej zdaniem odchudzanie to nie kwestia liczenia kalorii. Aby schudnąć trzeba naprawić swój metabolizm. Haylie Pomroy uważa, że rolę naprawczą metabolizmu spełniają: nadnercza, tarczyca, przysadka mózgowa, wątroba, tkanki tłuszczowe i mięśnie. Zdaniem autorki powinniśmy tak jeść, aby te organy wspomagać.

Jakie są najważniejsze zasady diety?

Decydując się na stosowanie diety opracowanej przez H. Pomroy musimy jeść pięć razy dziennie. Pomiędzy poszczególnymi posiłkami powinno być przynajmniej trzy godziny przerwy. Pierwszy posiłek należy zjeść pół godziny po przebudzeniu się. Do założeń diety trzeba stosować się restrykcyjnie, inaczej nie będzie ona działała. Kuracja według diety Haylie Pomroy została podzielona na fazy. Dwie pierwsze trwają dwa dni, trzecia – trzy dni. To pierwszy tydzień diety, kolejne trzy tygodnie wyglądają tak samo. Cała kuracja trwa więc 28 dni. Zdaniem autorki w czasie jej trwania można pozbyć się do dziesięciu kilogramów.

Jakie produkty są dozwolone?

W tej fazie jadłospis powinien składać się głównie ze zdrowych węglowodanów: komosy ryżowej, amarantusa, brązowego ryżu, soczewicy, owsianki, fasoli i owców. W drugiej fazie diety następuje ograniczenie ilości spożywanych węglowodanów, wzrasta za to ilość białka. Trzecia faza to zdrowe tłuszcze. Przechodząc to trzeciej fazy stosowania diety sięgamy po oliwę, olej kokosowy, wodorosty, awokado, orzechy.

Fizjolodzy od dawna przekonują nas, że aby schudnąć nie można z diety wykluczyć białek, węglowodanów i zdrowych tłuszczy. Wszystkie te składniki organizm powinien jednak otrzymywać we właściwych proporcjach.